Nieuws

Nieuwsbericht

Distemper, why vaccinate?

Distemper, why vaccinate?

Op dit moment met de huidige prijsniveaus is het duidelijk dat je als nertsenhouder alle kosten naloopt. Vaccineren van je dieren voor hondenziekte kost geld. Daarom krijgen we vaak de vraag “kunnen we deze vaccinatie niet overslaan?”


Gebaseerd op gegevens van een uitbraak op een deels gevaccineerde farm, geven we je antwoorden op de volgende vragen:

1) Hoe hoog is de uitval in niet-gevaccineerde nertsen

2) Hoe effectief is het vaccin

3) Economie


Introductie

We horen vaak van fokkers die hondenziekte hebben meegemaakt op hun farm: “dit nooit weer”. Dieren worden heel erg ziek, er is veel uitval, en het kost veel geld.

Andersom zijn er ook veel fokkers die zeggen: “ik heb nog nooit hondenziekte gezien en denk niet dat ik het krijg. Waarom zoveel geld uitgeven? Ik neem het risico”


Uitbraak van hondenziekte

De farm was omheind met een betonnen hek van 2m hoog. De oude teven waren gevaccineerd als pup en kregen een booster tijdens de eerste winter. Tijdens dit seizoen pups in 7 sheds waren gevaccineerd (~ 17% van de pups) voor hondenziekte op 12 weken leeftijd. De overige pups waren niet gevaccineerd.

De uitval werd bijgehouden op dagelijkse basis. Voor de uitbraak was er geen verschil in uitval tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde pups. Klinische symptomen begonnen half September. Dieren waren sloom, kregen oog-uitvloeiing met pus en kregen opgezette pootjes (zie foto’s). Toen de uitval van zieke dieren opliep, werden zieke dieren ook geëuthanaseerd op dagelijkse basis.Als we naar de grafieken kijken is het duidelijk dat de uitval van oude teven en gevaccineerde pups laag was ten opzichte van de niet-gevaccineerde pups. Daarnaast was er veel variatie in uitval tussen sheds. De totaal cumulatieve uitval varieerde van 10-50% in sheds, met een gemiddelde (mediaan) uitval van 30%.


Discussie

Als nertsenhouder is het belangrijk om een risicoanalyse te maken, het liefst samen met je dierenarts, met betrekking tot het risico op insleep van hondenziekte op je farm, gevolgd door het risico op een grote uitbraak op je farm.

Tijdens deze grote uitbraak was de gemiddelde (mediaan) uitval 30% van de pups in een shed. In sommige sheds was de uitval zelfs 50%.

In de sheds met gevaccineerde pups was de uitval laag, en het was laag in alle gevaccineerde sheds. Daarnaast was de uitval van de oude teven ook laag, terwijl ze ook tussen de niet-gevaccineerde pups gehuisvest waren. Dit laat zien dat het vaccin zorgt voor langwerkende bescherming.

De kosten van vaccinatie voor hondenziekte zijn de prijs van het vaccin en de loonkosten (1000 pups kunnen in ~5 werkuren gevaccineerd worden). De verliezen waren in dit geval veel hoger: ongeveer 50% van de normale wintervellen zijn minder waard. 


Wij hopen dat deze info je help om een beslissing te maken voor je dieren gebaseerd op feiten. Wij denken dat vaccinatie voor hondenziekte een goedkope en waardevolle verzekering geeft om verliezen te voorkomen.