Nieuws

Nieuwsbericht

“Sticky kits”, a worldwide problem!

“Sticky kits”, a worldwide problem!

Natte pups … een wereldwijd probleem!

Natte pups heeft een enorme financiële impact. Extra werk, antibiotica en verhoogde sterfte, tot wel 1 pup per nest, zijn de eerste zaken waaraan we denken. Echter wat te denken van een kleinere maat ten gevolge van groeiachterstand en verminderde selectieruimte!

In dit artikel beschrijven we meer over de oorzaak, preventie en behandeling van deze multifactoriale ziekte.

Wat is de oorzaak van natte pups?

Over de gehele wereld is diarree bij pups, ook bekend als natte pups, een lang bestaand probleem in de periode voorafgaand aan het spenen. Het syndroom wordt als multifactorieel beschouwd, wat betekent dat een aantal factoren de ziekte veroorzaken. Daarom is het moeilijk om een universele manier te vinden om "natte pups" te voorkomen of te behandelen. Uit een studie die in 2015 door Julie Melsted Birch op 30 Deense nertsenhouderijen werd uitgevoerd, is geconcludeerd dat de volgende factoren verband hielden met een hogere kans op het optreden van diarree vóór het spenen:

• het aandeel 1-jarige teven (bij meer dan 57% van het fokbestand)

• bedrijfsgrootte (bij meer dan 3461 fokteven)

• energievoorziening per teef in de late dracht (week 17, controle = 227kCal vs. problemen = 200 kcal)

• farms waar honden toegang hadden tot de boerderij.

Bovendien, eerdere studies hebben aangetoond dat er een relatie is tussen het voorkomen van virussen als Astrovirus en Calicivirus in de pre-speen periode en natte pups. Hoewel onderzoek heeft aangetoond dat "natte pups" een multifactoriële ziekte is, hebben de fokkers nog steeds de mogelijkheid om een uitbraak te voorkomen.

Hoe kunnen we "natte pups" voorkomen?

De pups hebben een warm en droog nachthok nodig. Bovendien is een hoge hygiëne van de kooi nodig (denk aan de vieze horren). Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, hebben de teven en met name de pups een hoog risico op infecties en/of sterfte.

De dagelijkse bedrijfsvoering heeft een grote invloed, als het gaat om preventie van ziekten op de farm. Dagelijks moet je controleren of de teven hebben gegeten, dat ze er gezond uitzien en dat de hygiëne in de kooi voldoende is. Het is absoluut niet normaal wanneer een teef met pups van meer dan 2 dagen oud totaal niet heeft gegeten!

Hier zijn enkele aandachtsgebieden vermeld die van belang kunnen zijn om "natte pups" te voorkomen:

a. Verwijder windscherm/koepel in t nachthok voordat het nest nat wordt. Wanneer de pups groeien, neemt de vochtigheid in het nachthok toe. Vaak zijn de windschermen gemaakt van plastic. Het kan condensatie veroorzaken en absorbeert het water niet.

b. Verschoon het nestmateriaal. Tijdens de eerste levensweek hebben de pups een goed geïsoleerde nest nodig, maar wanneer de pups groeien, wordt het eerste nestmateriaal vuil. Als de pups nog niet geteld zijn, kan dit tegelijkertijd worden gedaan wanneer u uw nestmateriaal wijzigt.

c. Verwijder het stro geheel/gedeeltelijk van de bovenkant van het nachthok. Gedurende de maand mei neemt de kans op warmer weer toe* zodat we meer ventilatie van het nachthok nodig hebben. Wanneer de nachten nog koud zijn kun je een deel van het stro op de nachthokken gedeeltelijk wegduwen. Vanzelfsprekend moet je ervoor zorgen, dat je het stro niet te vroeg in het seizoen verwijdert. Teven die erg onrustig zijn, heen en weer lopen van nachthok naar de ren, geef je natuurlijk wel een (dun) laagje stro.

* Het klimaat hangt heel erg af van land en gebied. Daarom is het geen ideale oplossing om procedures uit andere landen of farms te kopiëren.

d. vervang of reinig inleghor. Wanneer de pups ook buiten gaan mesten dan ontstaat er al snel een zeer vervuilde hor. Verwijder de inleghor zo snel mogelijk zodra de pups groot genoeg zijn!

Wat zijn de eerste symptomen van "natte pups"?

In sommige gevallen kun je het aan de teef zien dat er iets mis is, wat je kan helpen om problemen op te sporen. Als je een teef ziet met een vuile snuit (zie figuur 1), kijk dan goed naar de teef maar ook naar de pups! Maar raak de pups of de teef niet aan. Als je een teef ziet met een gezwollen uier (zie figuur 1), markeer haar en kom direct terug zodra je de inspectie van je afdeling of hele bedrijf hebt afgerond. De reden om deze teven niet aan te raken, is om verspreiding van ziektes tussen nesten te voorkomen. Daarom, raak NOOIT zieke en gezonde dieren na elkaar aan zonder uw handschoenen te verwisselen of te desinfecteren, of uw handen te reinigen/desinfecteren!!!


Figuur 1. Eerste signalen van problemen bij de teef

Om het beste effect van uw behandeling te krijgen, is het belangrijk om de "natte pups" in een vroeg stadium te vinden. Visuele aanwijzingen op pups zijn vaak: vuile tenen (eerste zichtbare teken), gele uitwerpselen, vuil lichaam of gewichtsverlies (zie figuur 2).Figuur 2: verschil tussen gezonde en zieke pups. Eerste symptomen zijn vieze nagels.

Wat te doen als je "natte pups" hebt?

Als je een probleem op de farm waarneemt, BEL DAN UW DIERENARTS!

Teven met een opgezwollen uier, haal haar uit de kooi en voel of het uier hard is, zo ja, dan heeft de teef mastitis en moet het behandeld worden. Heel erg vaak zijn deze teven onrustig en laten de pups niet drinken. Controleer daarom ook altijd de pups.

Controleer of het nestmateriaal nat is, zo ja, verander al het nestmateriaal en voeg nieuw schoon stro of houtkrullen toe. Controleer bovendien of de inleghor erg vies is. Als je vindt dat een antibiotica behandeling nodig is, raden we u aan om swabs te nemen van de melk en de diarree en een bacteriologisch onderzoek met een antibiogram uit te laten voeren. Op het moment dat je merkt dat het gebruikte medicijn niet werkt, krijg je van het laboratorium een lijst met alternatieven.

In het geval dat de teef er gezond uitziet, zijn er goede resultaten gehaald door alleen de natte pups te behandelen. Afhankelijk van de ernst en de omvang van het probleem kan overwogen worden alle dieren op het bedrijf te behandelen via het voer.