Nieuws

Nieuwsbericht

Interview with Cosmo Furs from Greece

Interview with Cosmo Furs from Greece

Interview met Cosmo Furs uit Griekenland … elke dag de drang om te verbeteren.

Gelukkig zijn er nog steeds bedrijven die met het fokken van nertsen beginnen. Voor deze Mink Vision hebben we Cosmo Furs minkfarm uit Griekenland geïnterviewd. Zonder agrarische achtergrond zijn ze 4 jaar geleden begonnen. Vanaf de allereerste oriënteringsdag tot op heden staan alle beslissingen in het teken van kwaliteit en de drang om dit dagelijks te verbeteren.

We hebben met Agni Varka (28) gesproken. Agni is hoog opgeleid, chemical engineer en MBA, en woont in Thessaloniki. Echter ongeveer de helft van haar tijd verblijft ze bij de farm in de regio van het welbekende bontwerkersbolwerk Kastoria. Samen met haar vader George en businesspartner Charis geeft ze leiding en richting aan de farm.

 

Wat was de reden om met nertsen te beginnen?

Mijn vader zou met pensioen gaan en zocht een bedrijfstak met goede perspectieven. We hadden totaal geen achtergrond in de agrarische sector en met pelsdieren al helemaal niet.

We zijn ons in 2013 gaan oriënteren, land gekocht en de farm gaan bouwen. We hebben ons goed laten voorlichten en hebben besloten om voor gezondheid, maat en kwaliteit te kiezen. Daarom hebben we bewust gekozen om drachtige AD-vrije teven vanuit Denemarken te importeren. De eerste 1020 gedekte teven kwamen op 16 april 2014 aan. Twintig teven kreeg ik cadeau van deze Deense fokker.

We hebben gekozen voor een plaats met een relatieve afstand t.o.v. ander fokkers en schuin tegenover mijn opa. Daardoor was het vinden van een geschikt stuk grond geen probleem. De bureaucratie maakte alles wel wat moeilijker, maar als Grieken zijn we daar inmiddels aan gewend.

 

Hoe heeft jullie farm zich ontwikkeld?

We zijn dus met 1020 gedekte wild en mahogany teven uit Denemarken begonnen. De vruchtbaarheid, maat en de kwaliteit van de dieren is heel erg goed. In 4 jaar tijd hebben we het fokbestand uitgebreid naar 3000 teven. Onze hoofdkleuren zijn nog steeds wild en mahogany en we hebben een kleine groep mutaties vanuit de wild. We stabiliseren nu onze productie en vanwege de Welfur assessments kunnen we met de huidige sheds en kooien niet uitbreiden. Vanwege de lage vellenprijzen hebben we besloten om nu niet te investeren in andere kleurslagen. De prijsverschillen zijn nu gering en met wild hebben we een veilige kleur.

We hebben 3 vaste medewerkers en in drukke periodes 1 parttime kracht erbij. We houden van alle dieren goede statistieken bij en ik ben verantwoordelijk voor de data invoer en analyse en de selectie van de dieren.

 

Kun je goed nertsenfokken in Griekenland?

Ik vind van wel. Onze farm ligt op ongeveer 700 meter boven zeeniveau. In de zomer kan het overdag erg warm zijn (ca 35 graden Celsius), maar gelukkig koelt het in de nacht af. De winters zijn koud en droog. Voor de zomerperiode moet je dan voor de nodige afkoeling zorgen bijvoorbeeld voor een spraysysteem.

De infrastructuur is hier goed te noemen. We hebben overlegstructuur, de pelzerijen zijn goed en het voer van de voerfabriek is de laatste jaren sterk verbeterd. In vergelijking met andere landen in Europa hebben we een relatief lage kost prijs. Mede vanwege lage voer en arbeidskosten.

Het nadeel is dat farmbenodigdheden vanuit het buitenland komen, waardoor je rekening moet houden met langere levertijden.

 

Wat voor een effect heeft de Griekse economische toestand op jullie bedrijf?

De aanvang van de crisis was een shock voor iedereen. De belastingen voor kleine en middelgrote bedrijven zijn sterk verhoogd en er heerst grote werkeloosheid.

Specifiek voor ons bedrijf hadden we de grootste problemen met het “capital control” systeem. Het was enige tijd onmogelijk om geld over te maken naar het buitenland. Aanschaf van materialen of begeleiding vanuit het buitenland was erg moeilijk omdat het geld niet naar de leveranciers overgemaakt kon worden.

De economische situatie van Griekenland is nog niet goed, maar is nu gelukkig meer stabiel.

 

Wat zijn nu jullie grootste uitdagingen?

Natuurlijk is de grootste uitdaging om financieel gezond te blijven met de huidige lage pelsprijzen. Vooral voor een farm in opbouw is het extra zwaar. Daarnaast is het noodzakelijk om AD-vrij te blijven. We proberen alle insleep te voorkomen, maar een klein foutje is snel gemaakt. Tot slot is het lastig om met de bureaucratie om te gaan.

Wat zijn je 3 grootste dromen?

1.         Dat de andere Griekse farms beseffen dat je continue aan je maat en kwaliteit moet blijven werken. Onze AD-vrije reuen kunnen goed ingezet worden voor maat en kwaliteitsverbetering.

2.         Dat onze maat en kwaliteit mee kan komen met de beste fokkers van Denemarken. We werken elke dag keihard aan het verbeteren van onze kennis de dieren en daarmee het product.

3.         Op plaats 3 hoop ik dat mensen gaan inzien dat pelsdierhouderijen geen dieren kwellen en het milieu vervuilen. Het zou zo mooi zijn dat ze net als ik in gaan zien dat we op een duurzame wijze een prachtig product produceren. Ik ben er ook mee bezig om de duurzaamheid van onze farm verder te verbeteren.

 Wat is je “take home message” voor je collega’s in de rest van de wereld?

De Griekse nertsenhouderij bevindt zich op een kantelpunt. De maat en kwaliteit verbeteren zich sterk en we veranderen naar een nieuwe vorm van het houden van nertsen. Dit kan zich alleen doorzetten dat iedereen beseft dat je elke dag keihard moet werken en continue open moet staan en werken aan verbeteringen.

Agni namens de lezers heel erg bedankt voor je openhartige interview. We wensen jullie heel veel succes bij het verder verbeteren en uitbouwen van jullie bedrijf. En we wensen je een hele fijne trouwdag op 7 juli toe!