Nieuws

Nieuwsbericht

Importance of the second mating week

Importance of the second mating week

Belang van de tweede paarweek


Wat is de invloed van de tweede paarweek op het nestgemiddelde en nestpercentage voor jonge teven?

Voor deze analyse maken we onderscheid tussen jonge teven met een goede paring in de eerste week (donkerpaars) en ongepaarde jonge teven in de eerste week (violet). Het paarsysteem voor de jonge teven was 1-1-8-1

Als we kijken naar de ongepaarde jongen teven in de eerste week, dan zien we dat de meeste teven zich tweemaal laten paren in de tweede week (13% vs 2%). Ze hebben ook een hoger nestgemiddelde (0.5 pup hoger) en hoger worppercentage (+6.5%) in vergelijking met teven die zich 1 keer laten paren in de tweede week

Kijken we naar de jonge teven met een goede paring in de eerste week, dan zien we dat het grootste deel twee goede paringen heeft in de tweede paarweek. Ook is hun nestgemiddelde en worppercentage hoger in vergelijking met teven met 1 goede paring in de tweede week. 

Wat is de invloed van de tweede paarweek op het nestgemiddelde en nestpercentage voor oude teven?

Voor deze analyse hebben we gekeken na oude teven gepaard volgens het 1-8-1 systeem. De oude teven die in de eerste week geen goede paring hadden (violet), hebben een hoger nest gemiddelde en worppercentage als ze een ‘dubbele paring’ hebben in de tweede paarweek in vergelijking met een enkele paring.

De oude teven met een goede paring in de eerste week (donkerpaars): de tweede goede paring in de tweede paarweek leidt niet tot een hoger nestgemiddelde of worppercentage.

Oude teven met een goede paring in de eerste week, maar ongepaard in de tweede week hebben een lager nestgemiddelde in vergelijking met oude teven met 1 goede paring in de tweede paarweek (5.2 vs 6).Onze conclusie

Ons advies voor jonge teven is om ze te paren volgens het 1-8-1 systeem. Als ze een goede paring hebben in de eerste week, worden de resultaten beter. Als ze in de tweede week een goed paring hebben, dan loont het om de volgende dag te proberen om een ‘dubbele paring’ te krijgen: dit geeft betere resultaten.

Ons advies voor oude teven is om ze te paren volgens het 1-8 systeem. Als ze geen goede paring in de eerste week hebben, dan is het advies om voor een ‘dubbele paring’ te gaan in de tweede week. De tweede paring in de tweede week moet binnen 36 uur na de eerste paring plaatsvinden.