Nieuws

Nieuwsbericht

Interview with Tobias Anderson from Finland

Interview with Tobias Anderson from Finland

In dit interview zal Tobias Anderson (38 jaar) meer vertellen over hoe hij als jonge ondernemer zijn bedrijf in Finland runt en zijn visie over de pelsdierenhouderij. 

Tobias is een vooruitstrevende relatief jonge pelsdierenhouder uit Finland. Hij is getrouwd met Petra en heeft 3 kinderen, Eveliina (9), Ville (5) en Rasmus (4 maanden). In tegenstelling tot bijna al zijn collega’s hadden zijn ouders geen nertsen of vossen, maar melkvee. Tobias is in 2005 begonnen met een vossenfarm en heeft inmiddels 3 bedrijven en een pelzerij voor vossen. 

In Finland zijn er ongeveer 900 farms met vossen, nertsen en finn-raccoon, waarvan een gedeelte zowel vossen als nertsen heeft. De vellenproductie is ongeveer 2 miljoen vossenpelzen en 1,8 miljoen nertsenpelzen.Tobias, hoe combineer je je ambities met je gezinsleven?

Dat is soms lastig, maar mijn vrouw is ook erg betrokken bij ons bedrijf en snapt dat het boerenleven geen 9-17 uur baan is. Voordat we kinderen hadden hielp Petra mee op het bedrijf naast haar baan als “pre-school-teacher”. Nu helpt ze me onder meer met de administratie van het bedrijf.

Daarnaast ontspannen we door met ons hele gezin veel aan diverse sporten mee te doen. Als een van de weinige Finnen speel ik zelf geen ijshockey, maar een van mijn kinderen neemt mijn honeurs waar.


Hoe ben je in de pelsdierenhouderij gerold?

Mijn vader heeft een melkveehouderij en ik wilde altijd graag boer worden. In onze omgeving zitten veel vossen en nertsenhouders en ik werkte daar in mijn vakanties en tijdens het pelzen. Omdat mijn vader nog te jong was voor een bedrijfsovername heb ik de kans gegrepen om met vossen te beginnen toen er in 2005 een bedrijf te koop kwam. Tot 2010 had ik naast de vossen een baan als verkoper bij een “hardware-store”. Vanaf het begin probeer ik mijn bedrijf uit te breiden en heb daarom in 2014 een nertsenbedrijf gekocht en in 2017 een gemengde farm erbij gehuurd.Hoe heb je je bedrijf georganiseerd?

Ik heb nu ongeveer een productie van 5500 vossenpelzen en 10.000 nertsenpelzen. Op mijn bedrijf hebben we blauwvossen, zilvervossen en mutaties en daarnaast bij de nertsen wit, silverblue, saffier en een beetje black.

We werken met 3 personen fulltime, waarbij gezegd moet worden dat het werk bij de blauwvossen mooi aansluit bij de nertsen. De paartijd en de pelstijd van de blauwvossen sluit aan op die periodes van de nertsen en zo kan de arbeid efficiënt benut worden. De zilvervossen is echter een ander verhaal en zorgt voor een arbeidspiek. Met de vossen ben ik in de zomer minder druk dan met de nertsen, dus dat komt ook goed uit.

Tijdens de pelstijd hebben we ongeveer 15 extra arbeidskrachten, maar dat komt omdat ik nu ook voor andere bedrijven ben gaan pelzen.

Het voer betrek ik van de voerfabriek, waarbij in de winter het voer voor de nertsen hetzelfde is als voor de vossen. In de rest van het jaar heeft de nerts een hogere behoefte aan eiwit en betere kwaliteit grondstoffen.


Finland staat bekend om zijn koude winters met lange nachten. Wat betekent dat voor jouw bedrijven?

Om goed te kunnen presteren met de vossen is het Finse klimaat perfect. Met name de lange nachten in de winter zijn noodzakelijk om de voortplantingscyclus goed op gang te brengen en een pels met zeer dichte onderwol te produceren.

De winter betekent voor mijn nertsenfarm veel meer werk dan wat ik van bijvoorbeeld vrienden uit Nederland hoor. Een aaneengesloten periode van strenge vorst (-20 Celsius) is niet ongewoon. Daarom heb ik mijn nachthokken dieper, zodat het stro er veel beter in blijft. Daarnaast kan ik de nertsen niet naar Body Score 2 afslanken, omdat ze het dan veel te moeilijk hebben om te overleven. Mijn target is om ze af te slanken en in het leven te houden. Waarschijnlijk is dat een van de redenen dat het fokresultaat nog niet super is. Verder heb ik natuurlijk een verwarmd circulerend watersysteem nodig met behoorlijk vermogen. En als het echt koud is dan voeren we 2 tot 3 keer per dag kleinere porties.Wat is de uitdaging voor de Finse pelsdierenhouderij?

Natuurlijk moeten ook wij erg actief blijven op het vlak van gezondheid en welzijn van de dieren. Promotie van ons prachtige vak en product is heel erg belangrijk. Verder moet elke pelsdierenhouder beseffen dat je elke dag moet bewijzen dat je heel erg goed voor je dieren zorgt en niet alleen tijdens de auditing van bijvoorbeeld WelFur. Alle pelsdierenhouders in Finland, maar ook in het buitenland, moeten beseffen dat we goed moeten samenwerken om onze grootste concurrent “de anti-fur industrie” voor te blijven.

Wat ook zal gaan veranderen is het aantal bedrijven en de bedrijfsgrootte per bedrijf. We hebben nu nog heel veel relatief kleine bedrijven en bedrijven waarvan de eigenaar 55 jaar of ouder is. Om concurrerend te kunnen blijven zijn we erg bezig om de voerkwaliteit van de nertsen te verbeteren en de voerkosten per pels te verlagen. Op dit moment bedragen de voerkosten ongeveer € 14 per nertspels en €38-45 per vossenpels.


Wat doe je hier zelf aan?

Voordat ik een gezin had heb ik via de media meegeholpen aan het promoten van onze bedrijfstak. Daar heb ik nu helaas geen tijd meer voor, maar ik ben wel lid van een klantenpanel van de voerfabriek. Het belangrijkste is natuurlijk als gehele sector door dagelijks te doen wat je het publiek beloofd.

Persoonlijk probeer ik mijn bedrijf uit te breiden en te optimaliseren. Het is heel erg belangrijk om je productiekosten zo laag mogelijk te houden. Je moet continue gefocust zijn op punten van verbetering. Optimaliseren kun je door je te vergelijken met andere bedrijven in je regio en in de wereld. Sinds vorig jaar is dat gemakkelijker geworden doordat ik jullie Mink Vision ben gaan gebruiken.Met de (dreigende) verboden in Noorwegen en Nederland, is er volgens jou plaats in Finland voor jonge ondernemers uit die landen?

Absoluut! We leven in een groot land met relatief weinig inwoners, dus er is plaats genoeg. Daarnaast hebben we regio’s waar de pelsdierenhouderij heel erg gewoon is met veel bedrijven. De infrastructuur is daar goed en Finland is financieel een zeer betrouwbaar land. Vanzelfsprekend moet je wennen aan ons klimaat en onze gebruiken. Daarom is het misschien gemakkelijker om de eerste jaren gebruik te maken van een Finse partner.


Tobias, veel succes met je bedrijf en namens alle lezers van Mink Vision Monthly heel erg bedankt voor je medewerking en openhartigheid.