Nieuws

Nieuwsbericht

What's up Doc? Monitor Aleutian Disease with AeroCollect

What's up Doc? Monitor Aleutian Disease with AeroCollect

What’s Up Doc?


De AeroCollect maakt een einde aan één van de grootste angsten van Aleutian Disease (AD) vrije bedrijven. In dit artikel lichten we deze methode kort toe.


Een van de grootste angsten voor Aleutian Disease (AD) vrije bedrijven is om een beginnende infectie te laat op te merken. Het liefste zou je je dieren meerdere malen per jaar willen testen. In ieder geval voordat de werkzaamheden waarbij het virus zich snel kan verspreiden, zoals paartijd, vaccinaties, verplaatsingen en selectie, plaatsvinden. Echter meerdere keren per jaar al je dieren vangen en bloed afnemen is ongewenst en daardoor niet realistisch.


De AeroCollect maakt het testen op AD mogelijk zonder de dieren te vangen en bloed af te nemen. De fokker of een farmmedewerker kan met een handzaam apparaat de uitademingslucht van de dieren opzuigen. Het AD-virus van een eventueel aanwezig positief dier wordt opgevangen in een speciaal filter. Met 1 filter kunnen afhankelijk van de situatie duizenden dieren bemonsterd worden. Na bemonstering wordt het filter naar het AeroCollect laboratorium gestuurd. In het laboratorium worden de filters onderzocht op het wel of niet aanwezig zijn van het virus. In het filmpje link naar het filmpje is te zien hoe eenvoudig het testen gaat.


Wij hebben in 2017 een groot aantal pelsdierenhouders over de toepassingen van de AeroCollect methode geadviseerd. Voor AD-vrije bedrijven en bedrijven die vrij proberen te worden, is de AeroCollect een betrouwbare, snelle en goedkope testmethode, waardoor zeer regelmatige controle van al je dieren mogelijk is geworden. 


Wij staan voor je klaar om je verder te helpen hoe je deze techniek het beste kunt inzetten voor uw situatie.