Nieuws

Nieuwsbericht

Monitor your mink during the conditioning period

Monitor your mink during the conditioning period

De body score van je nertsen tijdens de komende periode dient als basis voor het fokresultaat. Alle nertsenhouders weten dat het belangrijk is om je dieren zonder stress in optimale conditie te brengen. Mink Vision geeft je de beste gereedschappen om continu te focussen op je dieren voor het beste fokresultaat.


a) Body Score

Met de mobiele app van Mink Vision kun je heel gemakkelijk de body score van je dieren monitoren. Selecteer 100-150 dieren per kleurslag en scoor de dieren voor het voeren. De body score is 1 voor zeer magere dieren en 5 voor zeer vette dieren. Scoor alle dieren kooi voor kooi (ook degene die in het nachthok blijven: geef die altijd een score 5) en analyseer meteen de resultaten in Mink Vision.Om je nertsen zo uniform mogelijk in body score te krijgen, hebben we goede ervaringen met het gebruik van kaartjes/knijpers om magere en vette dieren aan te geven (twee vaste kleuren kunnen gebruikt worden).

Ons advies is om meteen vanaf de start zeer actieve dieren een kaartje te geven voor magere dieren. Deze dieren vallen gemakkelijk af en hebben meer voer nodig tijdens de winterperiode. Onze ervaring is dat het goed werkt om ze meteen meer te voeren, zodat ze niet erg mager worden. Vervolgens kan ook gestart worden met de kaartjes voor vette dieren, zodat ze een kleiner portie krijgen.


Wij adviseren om alle dieren tweemaal per week voor het voeren te scoren en de kaartjes wanneer nodig te verwisselen.b) Wintergewichten

Veel nertsenhouders hebben weleens meegemaakt dat het gevoel was dat de dieren in een goede conditie waren, maar dat de dieren in de winterperiode toch teveel afvielen. Dit kan voor hogere uitval zorgen als er een koufront op handen is. Daarom adviseren wij om een steekproef van de fokdieren te wegen tijdens de conditioneringsperiode (in de kritische periode tweemaal per week). Op deze wijze kun je nauwkeurig het effect van je voerstrategie volgen en op tijd wijzigingen doorvoeren.In Mink Vision kun je de wintergewichten module gebruiken en direct de verschillende groepen op je farm vergelijken.