Nieuws

Nieuwsbericht

Paartijd Serie, deel 4: belang van de tweede paarweek

Paartijd Serie, deel 4: belang van de tweede paarweek

The Mink Visionary

Paartijd Serie: belang van de tweede paarweek


PDF Paartijd Serie, deel 4

 

Feiten in plaats van meningen

Ben je constant bezig om jezelf en je bedrijf te verbeteren? Zo ja, dan hebben we dat gemeen. We presenteren je een serie artikelen over de paartijd, gebaseerd op data-analyse vanuit Mink Vision.

In dit artikel proberen we twee belangrijke vragen te beantwoorden over het belang van de tweede paarweek. We willen graag onze kennis met je delen. Waarom zou je op meningen vertrouwen in plaats van feiten?

 

Hoe hebben we de gegevens verzameld?

De afgelopen twee jaren hebben een aantal van de farms die meedoen aan Mink Vision gegevens verzameld aan het eind van het voortplantingsseizoen. Op vaste plekken in de shed zijn gegevens verzameld van minimaal 80 teven per shed (twee paargroepen) op 12 verschillende farms. Om de vragen over de paartijd te kunnen beantwoorden maken we gebruik van de gegevens van 30.000 teven. Op deze manier denken we informatie te kunnen delen die kan bijdragen aan het vaststellen van je eigen paarstrategie.


1.         Wat is de invloed van de tweede paarweek op het nestgemiddelde en worppercentage voor jonge teven?

Voor deze analyse maken we onderscheid tussen jonge teven met een goede paring in de eerste week (donkerpaars) en ongepaarde jonge teven in de eerste week (violet). Het paarsysteem voor de jonge teven was 1-1-8-1

Als we kijken naar de ongepaarde jongen teven in de eerste week, dan zien we dat de meeste teven zich tweemaal laten paren in de tweede week (13% vs 2%). Ze hebben ook een hoger nestgemiddelde (0.5 pup hoger) en hoger worppercentage (+6.5%) in vergelijking met teven die zich 1 keer laten paren in de tweede week

Kijken we naar de jonge teven met een goede paring in de eerste week, dan zien we dat het grootste deel twee goede paringen heeft in de tweede paarweek. Ook is hun nestgemiddelde en worppercentage hoger in vergelijking met teven met 1 goede paring in de tweede week.2.         Wat is de invloed van de tweede paarweek op het nestgemiddelde en worppercentage voor oude teven?

Voor deze analyse hebben we gekeken na oude teven gepaard volgens het 1-8-1 systeem. De oude teven die in de eerste week geen goede paring hadden (violet), hebben een hoger nest gemiddelde en worppercentage als ze een ‘dubbele paring’ hebben in de tweede paarweek in vergelijking met een enkele paring.

De oude teven met een goede paring in de eerste week (donkerpaars): de tweede goede paring in de tweede paarweek leidt niet tot een hoger nestgemiddelde of worppercentage.

Oude teven met een goede paring in de eerste week, maar ongepaard in de tweede week hebben een lager nestgemiddelde in vergelijking met oude teven met 1 goede paring in de tweede paarweek (5.2 vs 6).Onze conclusie

Ons advies voor jonge teven is om ze te paren volgens het 1-8-1 systeem. Als ze een goede paring hebben in de eerste week, worden de resultaten beter. Als ze in de tweede week een goed paring hebben, dan loont het om de volgende dag te proberen om een ‘dubbele paring’ te krijgen: dit geeft betere resultaten.

Ons advies voor oude teven is om ze te paren volgens het 1-8 systeem. Als ze geen goede paring in de eerste week hebben, dan is het advies om voor een ‘dubbele paring’ te gaan in de tweede week. De tweede paring in de tweede week moet binnen 36 uur na de eerste paring plaatsvinden.

 

Volgend artikel: bijlichten na de paartijd

In ons volgende artikel in deze serie bespreken we de effecten van bijlichten na de paartijd.

 

Wil je ook graag je farm managen met feiten in plaats van meningen? Wij zijn specialisten op het gebied van analyse en interpretatie van gegevens over nertsen. Neem contact op (info@ampart.nl), zodat we je kunnen helpen.