Nieuws

Nieuwsbericht

Paartijd Serie, deel 3: flushen

Paartijd Serie, deel 3: flushen

The Mink Visionary

Paartijd Serie: Flushen


PDF Paartijd serie, deel 3

 

Feiten in plaats van meningen

Ben je constant bezig om jezelf en je bedrijf te verbeteren? Zo ja, dan hebben we dat gemeen. We presenteren je een serie artikelen over de paartijd, gebaseerd op data-analyse vanuit Mink Vision.

In dit artikel gaan we in op het flushen. We willen graag onze kennis met je delen. Waarom zou je op meningen vertrouwen in plaats van feiten?

 

Hoe hebben we de gegevens verzameld?

De afgelopen twee jaren hebben een aantal van de farms die meedoen aan Mink Vision gegevens verzameld aan het eind van het voortplantingsseizoen. Op vaste plekken in de shed zijn gegevens verzameld van minimaal 80 teven per shed (twee paargroepen) op 12 verschillende farms. Om de vragen over de paartijd te kunnen beantwoorden maken we gebruik van de gegevens van 30.000 teven. Op deze manier denken we informatie te kunnen delen die kan bijdragen aan het vaststellen van je eigen paarstrategie.

 

Is er slechts één methode?

In onze wereldwijde advisering zien we veel verschillende methoden voor het flushen. We kunnen deze onderverdelen in de volgende methoden:

Methode 1: Met restrictief (terughouden van) voeren voor het flushen

Methode 2: Zonder restrictief voeren voor het flushen

 

Methode 1:

Flushen is een voerperiode welke bestaat uit twee fasen: Eerst restrictief voeren, gevolgd door onbeperkt voeren. De flush periode begint met 8 tot 12 dagen voor de eerste paardag, de hoeveelheid dagen hangt af van de bodyscore en de buiten temperatuur (de aanbevolen body score voor het flushen is 2).

 

Fase 1 – Restrictief voeren:

In de periode van restrictief voeren is de dagelijkse voeropname van de teven teruggebracht tot 80% van de normale voeropname voor 4-8 dagen (Figuur 1). Een farm, met teven waarvan de bodyscore richting 3 gaat, kan voor 8 dagen restrictief gaan voeren. Een farm waar de teven een bodyscore hebben richting de 1, zal de teven voor maximaal 4 tot 5 dagen restrictief moeten voeren. Hierbij is het belangrijk dat de fokker goed let op de buitentemperatuur om te bepalen voor hoeveel dagen er restrictief gevoerd zal moeten worden. De combinatie van zeer dunne teven en een koude buitentemperatuur kan zorgen voor een hogere uitval.

Fase 2 – Onbeperkt voeren:

Na de restrictieve fase van maximaal 8 dagen, moeten de teven voor 4 dagen tot 300% van hun normale voerhoeveelheid gevoerd krijgen. Hierdoor weet je zeker dat de teven volledig verzadigd zijn na het afslanken gedurende de gehele winter. Niet alle teven zullen 300% van hun normale portie kunnen opeten, daarom wordt geadviseerd om de teven deze 4 dagen tweemaal per dag te voeren. Bijvoorbeeld in de ochtend 250% van hun normale portie aan alle teven en later op de dag 50% van hun normale portie bij diegene die het voer op hebben. De 4e dag van onbeperkt voeren is ook de dag dat de paartijd begint.


 

Figuur 1. Hoeveelheid voer in % ten opzichte van een normale portie gedurende de flushing periode.

 

Methode 2

De tweede methode bevat geen periode van restrictief voeren, maar alleen een periode van onbeperkt voeren vlak voor de paartijd.

Afhankelijk van de body score van de teven en hun activiteit, duurt de periode van flushen met onbeperkt voer 2 tot 4 dagen. Voor ons betekent onbeperkt voeren dat in de ochtend op alle hokken nog restjes voer liggen van de voorgaande dagen.

 

Onze Conclusie

Onderzoek gericht op vruchtbaarheid bij varkens is in Nederland tegenwoordig gericht op de kwaliteit van de geovuleerde eitjes in plaats van alleen op de hoeveelheid eitjes.

Verlies van lichaamsgewicht bij de zeug zorgt voor een mindere kwaliteit eitjes, dit resulteert in een lager geboortegewicht, lagere overlevingskans, etc. Restrictief voeren voor het flushen wordt bij de varkenshouderij niet meer algemeen toegepast.

Bij de nertsenhouderij zijn beide methoden nog in gebruik. Ons advies is om te focussen op de bodyscore en de activiteit van jouw dieren, en goed de buitentemperatuur in de gaten te houden. Omdat de paartijd zeer belangrijk is voor een goede start van het nieuwe seizoen, adviseren wij altijd om aan de veilige kant te blijven. 


Volgend onderwerp in de serie: Het belang van de tweede paringsweek

In ons volgende artikel van deze serie, zullen we het belang van de tweede paringsweek bespreken.

 

Wil jij ook jouw bedrijf managen op basis van feiten in plaats van meningen? We zijn dé specialist in het analyseren en interpreteren van gegevens van nertsen. Neem contact op met ons (info@ampart.nl) dan kunnen wij jou helpen.