Nieuws

Nieuwsbericht

IFASA congres; de eerste indrukken

IFASA congres; de eerste indrukken

IFASA eerste indrukken

De spits is eraf van het 4-jaarlijks IFASA-congres. Deze editie wordt gehouden in Helsinki en er zijn ongeveer 150 deelnemers vanuit de hele wereld.

De presentaties van de eerste dag hadden als onderwerpen Fur Animal Epidemic Pyoderma (FENP, ook bekend als footrot) en Aleutian Disease. Hieronder volgen de belangrijkste conclusies van enkele presentaties: 

Footrot (Fur Animal Epidemic Pyoderma)

Uitbraken van footrot worden over de hele wereld gemeld en is één van de belangrijkste ziektes op dit moment. Er is nog veel onduidelijk over de oorzaken van footrot en op welke manieren je als fokker deze ziekte op het bedrijf kunt bestrijden.

De afgelopen jaren zijn er een aantal bacteriën gevonden die vaak gevonden worden in footrot wonden. Een aantal onderzoeken laten resultaten zien van de mogelijke verwekkers van footrot: Arcanobacterium phocae en Streptococcus halichoeri.

Verspreiding

Fins onderzoek is gedaan naar de verspreiding van de ‘footrot bacterie’ A. phocae op een besmet bedrijf. Er zijn monsters genomen van nertsen en op veel verschillende plekken op en in de omgeving van de farm (vrij van footrot en besmet). Bij gezonde nertsen konden ze de bacterie vinden met keelswabs. Daarnaast lijkt de bacterie goed te verspreiden van besmette kooien naar de omgeving. Ze konden de bacterie ook aantonen op de vanghandschoenen, maar niet op de voermachine. Er is ook nog de mogelijkheid dat deze bacterie wordt verspreid via ratten en muizen, hiervoor moeten ze nog meer monsters onderzoeken.

Vervolgonderzoek gaat zich richten op een effectief ontsmettingsprotocol.

Experimentele besmetting

Deense onderzoekers hebben laten zien dat het mogelijk is om footrot wonden te krijgen na experimentele besmetting met de twee bekende footrot bacteriën in nertsen. Er blijkt een sterke samenwerking nodig tussen A. phocae en S. halichoeri. In het onderzoek hebben ze nertsen op 3 manieren besmet, door de bacteriën in een zelfgemaakte wond op de poot te spuiten;

-       Alleen met Arcanobacterium phocae,

-       Alleen met Streptococcus halichoeri

-       Besmet met beide bacteriën.

Bij besmetting met beide bacteriën was er na 3 dagen een dusdanige wond ontstaan die lijkt op het beeld van footrot. De dieren werden erg ziek en zijn meteen geëuthanaseerd. Bij de dieren besmet met 1 van de 2 bacteriën ontstond niet het beeld wat we kennen van footrot.

In Finland is een vergelijkbaar onderzoek gedaan (nog niet gepresenteerd). Ook zij vertellen dat de combinatie van deze bacteriën footrot wonden kan veroorzaken.

AD

Uitbraak in DK

In 2015 is er een grote uitbraak geweest van AD in Denemarken. Een groot aantal bedrijven heeft afgepelsd. De komende periode zal duidelijk worden of de infectie onder controle is. Om meer inzicht te krijgen waar deze infectie vandaan kwam is gekeken naar het type AD-virus, en of er verbanden te leggen zijn met het voorkomen van AD-virus stammen in andere landen.

Het blijkt dat de uitbraak in Jutland en Funen (de zogenaamde “Holstebro’ uitbraak) door 1 stam is veroorzaakt, die niet gelinkt kan worden aan andere bekende stammen. Dit wil zeggen dat de bron nog niet bekend is. De gegevens laten zien dat er een hoge waarschijnlijkheid is dat de verspreiding via het voer heeft plaatsgevonden.

De uitbraak op Sealand is ook een uniek cluster, met een mogelijk link naar Zweden.

Biosecurity

Onderzoek uit Spanje richt zich op het inzichtelijk maken van de verspreiding van het AD-virus binnen het bedrijf. En op welke wijze je rekening kan houden met het biosecurity protocol. Het blijkt dat het gebruik van een simpele wegwerpoverall geen bescherming biedt voor de kleren eronder. Ook overschoenen lijken slecht te werken, zeer waarschijnlijk doordat er gaatjes ontstaan tijdens het lopen.

Het is verstandig om het huidige hygiëneprotocol op de farm nog eens kritisch te bekijken of het nog voldoende aansluit om het risico op insleep te minimaliseren.

Selectie van AD resistente dieren

Een Canadese onderzoeker presenteerde een tegendraadse opvatting dat het gebruik van de AD ELISA onvoldoende werkt voor het selecteren op AD resistente dieren. Hij stelt voor om een alternatieve test te gebruiken die hij zelf heeft ontwikkeld. Hierbij wordt in het bloed bepaald wat de verhouding aan afweerstoffen is, omdat deze waarde het best voorspelt of de dieren ziek worden van de AD-infectie. De huidige status van de test is dat het nog niet geschikt is voor het testen van grote aantallen monsters voor een goede prijs. We zullen u hier in de toekomst meer over vertellen.

Zoals u ziet is er veel gaande en in ontwikkeling op het onderzoeksgebied. We zijn benieuwd naar de volgende dagen!